Mentha

Mentha (piparmētra)

 

  • Piparmētra ir daudzgadīgs augs.
  • Piparmētra satur līdz 2,5% ēteriskās eļļas (tajā ietilpst mentols, pinēns, mentofurāns), miecvielas, flavonoīdus u. c.
  • Medicīnā piparmētras izmanto ēstgribas rosināšanai, pret vēdera uzpūšanos, sliktu dūšu, astmu, nervu sistēmas nomierināšanai. Tām ir arī dezinficējoša iedarbība.
  • Īpašu vietu piparmētras ieņem angļu virtuvē: tās tiek pievienotas jēra gaļas mērcei. Savukārt amerikāņi tās pievieno tomātu sulai un dažādiem salātiem. Francijā un Itālijā piparmētras ietilpst ļoti daudzos garšvielu maisījumos.
  • Piparmētru var lietot gan svaigā, gan kaltētā veidā, gatavojot zupas, mērces, dārzeņu, gaļas un zivju ēdienus. Tās izmantojamas arī dekorēšanai. Latvijā izsenis ir iecienīta piparmētru tēja.